Alles over de zuigbehoefte van baby’s

zuigbehoefte baby

Misschien heb je je wel eens verwonderd over de bijzonder sterke zuigkracht van pasgeboren baby’s. Dit is een aangeboren kracht die hoort het bij het ‘overlevingspakket’ dat een baby vlak na de geboorte meekrijgt. Door hard te zuigen zorgt een baby er namelijk voor dat de melkproductie bij zijn of haar moeder op gang komt.

Zuigbehoefte

De zuigbehoefte van een baby is aangeboren. In feite is het een ‘manier van overleven’ die het kindje heeft meegekregen van moeder natuur. Door regelmatig te zuigen aan de borst van de moeder zorgt de baby er namelijk voor dat de melkproductie op gang blijft. Het kindje zorgt daardoor eigenlijk voor zijn of haar eigen eten. De meeste moeders zien of voelen aan dat hun kindje zuigbehoefte heeft, en leggen het aan de borst.

Fopspeen als alternatief

Voor sommige vroeggeboren of ernstig zieke kindjes is het niet direct mogelijk om aan de borst te drinken. Ze hebben bijvoorbeeld onderontwikkelde darmpjes, of de maag is nog niet in staat om het voedsel te verteren. Ook het kolven van moedermelk vergt meer aandacht. Soms wordt er een lactatiekundige in de hand genomen om dit proces te begeleiden. In een dergelijke situatie krijgt de baby soms een fopspeen. Dit is namelijk een manier om de zuigbehoefte te bevredigen. Ook geeft de nodige troost wanneer het kindje een vervelende ingreep moet ondergaan.

Het voordeel van een zuigspeen

Een van de voordelen van een fopspeen is dat de baby zijn of haar zuigbehoefte bevredigt, zonder dat er aan de moederborst gedronken moet worden. Ook schijnt een fopspeen te helpen wanneer je kindje last heeft van krampjes. Dit is echter niet altijd het geval. Vaak hebben krampjes hele andere oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een allergie voor bepaald voedsel. Een simpele reden is vaak dat de baby gewoon honger heeft. Met name in de eerste maanden wil het kindje vaak drinken, soms wel uren achter elkaar. Dit is heel normaal en wordt ‘clusteren’ genoemd.

Nadeel van de fopspeen

Helaas brengt het gebruik van een fopspeen ook nadelen met zich mee. Wanneer een baby vaak een fopspeen gebruikt, kan het in de war raken wanneer er gedronken moet worden uit de borst. Hij of zij ‘vergeet’ bijvoorbeeld hoe je de borst op een goede manier moet pakken.

Manier om tot rust te komen

Het zuigen, of het nu aan de borst is of aan een fopspeen, is voor de allerkleinsten ook een manier om tot rust te komen. Door het drinken aan de borst komt er namelijk een rustgevend hormoon vrij. Zodoende geven veel moeders hun kindje vlak voor het slapen gaan nog even de borst. Andere ouders geven hun baby een fopspeen in bed. Voor beide manieren valt iets te zeggen. Zo voldoet een fopspeen vaak prima aan de zuigbehoefte van een kind. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat de melkproductie minder goed op gang komt. Het gevolg is dat het kindje minder melk binnen krijgt. Hoe dan ook is het aan de ouders zelf om te beslissen wat het beste is voor hun baby.

Reageren