Handige tips voor de flesvoeding van jouw kindje

flesvoeding tips

De geboorte van jouw kindje is een prachtige gebeurtenis. Plotseling wacht je een enorme verantwoordelijkheid. Zo heeft jouw baby regelmatig voeding nodig. Daarbij heb je de keuze uit borstvoeding, flesvoeding of een combinatie. Misschien geef je de voorkeur aan flesjes. Met deze handige tips zorg je ervoor dat jouw kindje op de juiste wijze genoeg voeding binnenkrijgt.

Begin met een kleine hoeveelheid flesvoeding

Een pasgeboren baby heeft een natuurlijke zuigbehoefte. Met name in de eerste weken heeft het regelmatig voeding nodig, gemiddeld 7 tot 8 keer per dag. Begin met het geven van een kleine hoeveelheid flesvoeding. Op de eerste dag dien je 10 milliliter per keer te geven. In de dagen daarop voeg je er elke keer 10 militeer extra aan toe. De darmpjes en de maag van het kindje moeten namelijk nog wennen aan voeding. Bovendien is hun maagje nog zeer klein. Oudere baby’s hebben minder vaak flesvoeding op een dag nodig. Zij kunnen namelijk meer melk per keer drinken.

De hoeveelheid bepalen

Aan de hand van een rekensom kun je vrij gemakkelijk bepalen hoeveel flesvoeding jouw baby nodig heeft. Ga er vanuit dat dit 150 milliliter bereide flesvoeding per kilo per dag is. Dit betekent dat je voor een drie maanden oude baby van 5500 gram ongeveer 825 militeer per dag nodig hebt.

Schaf genoeg flesjes en spenen aan

De meeste ouders zijn goed voorbereid op een geboorte. Ze hebben alle spulletjes in huis om hun kindje optimaal te verzorgen. Vergeet daarbij niet om meteen genoeg flesjes en spenen aan te schaffen, bij voorkeur één voor elk voedingsmomentje. Koop dan ook meteen zes flesjes en spenen van hetzelfde merk. Deze moeten namelijk goed op elkaar aansluiten, want je wilt niet dat fles gaat lekken!

Steriliseer grondig

Na de voeding dien je de flessen en spenen grondig te steriliseren. In principe kun je ze zelf goed schoonmaken in de keuken. Een andere optie is het gebruik van een elektrische sterilisator. Daarmee steriliseer je flesjes en spenen binnen een handomdraai. De stoom van dit apparaat doodt alle bacteriën. Ideaal, Wel want baby’s hebben een minder sterke weerstand en zijn vatbaar voor ziektes.

Hou het flesje warm en test de melk

Het klaarmaken van een flesje is vrij eenvoudig. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Schroef de speen bijvoorbeeld nooit te hard op het flesje. Het flesje is goed wanneer je er luchtbelletjes in ziet. Daardoor kan je baby goed zuigen en alle voeding binnenkrijgen die hij of zij nodig heeft. Proef de melk altijd even voordat je flesvoeding geeft. Het moet namelijk niet te koud en te warm zijn. Het gebruik van een microgolf oven is een prima manier om de melk even te verwarmen. Het nadeel van dit apparaat is echter dat de melk niet altijd gelijkmatig wordt verwarmt. Een tip is om de fles even te rollen tussen je handen. Daardoor is de melk overal even warm. Wel zo fijn voor je kleintje!

Reageren