Help! Je kindje weigert de fles: wat te doen?

baby weigert fles

Het zuigen aan een fles is heel anders dan het drinken aan de borst. Zowel voor moeder als baby is het een behoorlijke overgang. Sommige kindjes weigeren de fles zelfs ronduit. Hoe kun je dit voorkomen?

De overgang van borstvoeding naar flesvoeding

Het is belangrijk dat de overgang van de borst naar de fles succesvol verloopt. In de praktijk is dit nog niet zo gemakkelijk. Je kunt er het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. Geef je baby vanaf een week of vijf af en toe de fles. Oefen het flesdrinken een paar keer per week. In eerste instantie kun je dit combineren met de borstvoeding. Het is niet aan te raden om de borst en fles in de eerste maand al te combineren. De baby raakt daar namelijk van in de war. De kans bestaat dat hij of zij de fles compleet afwijst.

Oefen regelmatig met een klein flesje

Uit de praktijk blijkt dat het oefenen met de fles het beste gaat wanneer de baby niet teveel honger heeft, of juist net gevoed is. Sommige ouders denken dat de baby wel een fles wil wanneer ze hem of haar geen borstvoeding geven. Dit is ten strengste af te raden, want het werkt averechts. Het kindje raakt er hongerig en gestresst van. Bovendien is het slecht voor de ontwikkeling om een kindje uit te hongeren. Oefen in plaats daarvan regelmatig met een flesje van 20 cc, en combineer het met borstvoeding.

Oefening baart kunst

Oefening baart kunst. Geef dan ook regelmatig een flesje, bijvoorbeeld op een vast tijdstip. Andere tips bij het fles weigeren: 

  • Bied een flesje afgekolfde moedermelk aan als het kindje niet al te hongerig is
  • Geef een flesje wanneer de baby half slaapt
  • Probeer eens een andere fles of speen
  •  Leg de baby eens in andere houding. Wellicht helpt het om een borstvoedingshouding aan te nemen, of om het kleintje in de wipstoel te plaatsen. Of probeer eens een draagzak, waarbij er geen oogcontact wordt gemaakt.
  • Sommige ouders wikkelen een speeltje of ballon aan de fles, zodat de baby wordt afgeleid en toch gaat drinken
  • Probeer de zuigreflex op te wekken door rondom het mondje te strelen. Beweeg ook de kin heen en weer, zodat het drinken gestimuleerd wordt.
  • Stop de speen niet direct in de mond. Streel eerst de lipjes en breng de speen pas naar binnen als het mondje open gaat. 
  • Sommige kinderen vinden dat het flesje teveel naar vaatwasmiddel ruikt. Daardoor willen ze niet drinken. Gebruik voor de zekerheid dan ook een geurloos afwasmiddel.

Kwestie van wennen

Sommige baby’s kunnen erg koppig zijn. Zo is het opvallend dat ze vaak niet willen drinken uit de fles wanneer hun moeder het aanbiedt, maar wel wanneer iemand anders het geeft. Laat de vader of opa en oma eens een flesje geven. Wees vooral niet ongerust wanneer de overgang naar flesvoeding niet helemaal soepel verloopt. Het is zowel voor moeder als baby een kwestie van wennen.

Reageren