Hoe kook je flesjes en spenen uit?

flesje uitkoken

Een baby is bijzonder kwetsbaar voor allerlei invloeden van buitenaf. Zodoende is het steriliseren van flesjes en spenen ontzettend belangrijk. Op die manier krijgt jouw kindje zo min mogelijk bacteriën binnen. Bij deze een aantal tips hoe je flesjes en spenen zo goed mogelijk steriliseert.

Goed schoonmaken om ziektes te voorkomen

In de eerste week na de geboorte van de baby dienen flessen en spenen dagelijks grondig schoongemaakt te worden. Dit voorkomt dat de baby ziek wordt van allerlei bacteriën. In de fles ontstaan namelijk allerlei bacteriën. Steriliseer dan ook de complete fles, van speen tot dop. Na de eerste week volstaat het ook om de flessen een paar keer per week goed schoon te maken. Toch is het zeker niet verkeerd om de flessen en spenen dagelijks 5 tot 10 minuten uit te koken. Je kindje is namelijk erg kwetsbaar, en je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Na ongeveer 6 maanden kun je de fles of speen gewoon afwassen en 1 of 2 keer per week steriliseren.

Het schoonmaken van flessen en spenen

Je kunt een fles het beste direct na de voeding steriliseren. Neem meteen ook de speen mee. Door de melkvoeding en het zuigen op de speen ontstaan er allerlei bacteriën. Spoel de fles en speen eerst om met koud water. Dompel ze daarna in heet water of een sopje om ze grondig te reinigen. In de drogisterij of winkel kun je speciale flessenborstels aanschaffen. Deze maken het gemakkelijker om de bodem van een fles schoon te maken. Droog de fles en de speen na afloop op een schone doek.

Stappenplan: uitkoken flessen en spenen

Met het schoonmaken van flessen en spenen ben je er nog niet. Je baby is pas echt goed beschermd tegen bacteriën wanneer je de flessen en spenen regelmatig goed uitkookt. In de eerste dagen na de geboorte dient dit dagelijks te gebeuren. In de weken daarna neemt de frequentie meestal af tot een paar keer per week. Uitkoken is vrij simpel. Leg de fles ongeveer 10 minuten in kokend water. Voeg de speen de laatste 3 minuten toe. Wanneer je het volgende stappenplan volgt worden de flessen en spenen brandschoon:

  1. Pak een schone theedoek, en leg het op een groot bord.
  2. Neem een pan met water en breng het aan de kook.
  3. Plaats eerst 10 minuten de fles, en vervolgens 3 minuten de speen in het kokende water.
  4. Haal alle producten eruit met een schone tang.
  5. Laat het water uit de pan lopen.
  6. Leg het flesje en de speen op een schone theedoek, en laat ze even drogen.
  7. Vouw de punten van de theedoek over de uitgekookte flessen en spenen heen.

Het voordeel van een sterilisator

Wellicht heb je niet altijd voldoende tijd om te steriliseren. In dat geval is het aanschaffen van een sterilisator een goed idee. Dit product maakt flessen en spenen in een handomdraai schoon. Ideaal wanneer je ze tegelijkertijd wilt steriliseren. Je hoeft de flessen en spenen alleen maar te plaatsen in de magnetron.Top 10 babyflessen


Reageren