Krampjes bij je baby: wat te doen?

baby krampjes

In de eerste weken na de geboorte hebben veel baby’s last van darmkrampjes. Het zijn dan ook veelvoorkomende en vervelende klachten. Het ene kind heeft er meer last van dan het andere. Misschien heeft jouw kindje er helaas ook mee te maken. Deze klachten zorgen regelmatig voor stress en vermoeidheid in het gezin. Hierbij een aantal tips die de darmkrampjes bij jouw baby hopelijk verminderen.

Darmkrampjes

Bij darmkrampjes trekken de spieren in de darmwand samen. De klachten treden vaak op na de voeding. Het is niet verwonderlijk dat baby’s last krijgen van hun darmpjes. Na de geboorte worden ze namelijk meteen flink aan het werk gezet. De kleintjes krijgen plotseling echte voeding te verteren. Dit terwijl het maagdarmstelsel zich nog niet voldoende heeft ontwikkeld. Het gevolg daarvan is dat voedsel niet goed verteerd en/of afgebroken wordt. Daardoor ontstaan er pijnlijke darmkrampjes.

Andere oorzaken voor darmkrampjes

Naast een minder goed werkend darmstelsel zijn er ook andere oorzaken aan te wijzen voor darmkrampjes. Zo krijgt jouw kindje ontzettend veel prikkels te verwerken. Iedereen wil jouw mooie baby vasthouden en knuffelen. Bij het kleintje zorgt dit soms voor spanningen. Het is een beetje vergelijkbaar met de buikpijn die je ervaart op een spannend moment, bijvoorbeeld tijdens een examen. Niet elk kindje krijgt buikpijn door teveel prikkels, maar het speelt zeker een rol.

De rol van voeding

Soms speelt bepaalde voeding ook een rol bij darmkrampjes. De nog niet honderd procent ontwikkelde darmen kunnen bepaalde stoffen moeilijk verdragen. Denk onder andere aan specerijen, chocolade en koolzuurhoudende dranken. Via de borstvoeding komen deze stoffen in het lichaam van jouw kindje terecht. Ook kun je als moeder alcohol en tabak beter even laten staan. Wanneer je flesvoeding geeft krijgt je kindje deze stoffen niet binnen. Probeer bij deze manier van voeden wel een vast schema te hanteren. Op die manier raken de darmen van het kind namelijk meer gewend aan de voeding.

Darmkrampjes zijn normaal

Voor een baby is het erg pijnlijk en vervelend wanneer het last heeft van darmkrampjes. Als ouder heb je het gevoel dat je er weinig aan kunt doen. Je staat er machteloos bij, en het huilen van de baby zorgt voor stress en vermoeidheid. Bedenk goed dat deze klachten maar tijdelijk zijn. In feite horen darmkrampjes bij de normale ontwikkeling van een baby. In de eerste 6 weken van zijn of haar leven zijn de klachten vaak het ergste. Daarna nemen ze geleidelijk aan af.

Koemelkeiwit allergie

Als het goed is heeft je baby er na 3 à 4 maanden (bijna) geen last meer van. De baby is meer ontspannen, en het opgezette buikje (dat vaak ontstaat door darmkrampjes) verdwijnt. Lost het probleem zich na enkele maanden nog steeds niet op? Dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. Het is namelijk best mogelijk dat jouw baby een koemelkeiwit allergie heeft. Bij 0,6 tot 0,9 procent van de baby’s wordt dit vastgesteld. Een speciaal dieet, bijvoorbeeld hypo-allergaan, is een effectieve manier om de klachten te verminderen of zelfs helemaal te doen verdwijnen.

Reageren