Tips voor een onrustige baby

onrustige baby tips

Zoveel mensen, zoveel karakters. Vrijwel niemand is hetzelfde, en dat begint al in de babytijd. Sommige ouders hebben het getroffen met een vrolijke en ontspannen baby. Andere krijgen te maken met een onrustig kleintje dat veel huilt. Een baby kan immers alleen communiceren door te huilen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor de onrust. Wellicht helpen deze tips om jouw baby te kalmeren.

Maak een vast schema

Een baby die veel huilt is erg zwaar en vermoeiend. Soms sta je er als ouders machteloos bij. Je wilt niet liever dat jouw kindje vrolijk en tevreden is. Bij een onrustige baby is het belangrijk om meteen op zoek te gaan naar de oorzaak. Wellicht is een onregelmatig slaap- en drinkpatroon de reden voor het vele huilen. Een kindje heeft behoefte aan rust en regelmaat. Zodoende is het belangrijk om meteen vanaf het begin een vast slaap- en drinkschema te hanteren. Wanneer je dit niet gebruikt raakt je baby oververmoeid. Met een schema creëer je rust, en weten zowel moeders als baby’s waar ze aan toe zijn.

Vermijd prikkels

Baby’s zijn erg gevoelig voor prikkels. Probeer je immers voor te stellen dat alles nieuw is! Teveel prikkels zorgen voor angst en onrust. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Zet het kindje bijvoorbeeld niet te vaak voor de televisie. Door alle geluiden en kleuren kunnen sommige baby’s onrustig worden. Onderneem bovendien niet teveel activiteiten met je baby op een dag. Een keer op visite gaan is prima, maar winkel niet de hele middag. Met name kleine baby’s hebben veel rust en zo min mogelijk prikkels nodig.

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat zijn in de eerste maanden van je baby ontzettend belangrijk. Je kunt een dag het beste indelen volgens een vaste volgorde. Deze voorspelbaarheid creëert rust en overzicht. Laat jouw kindje bijvoorbeeld op een vast tijdstip slapen en ontwaken. Zorg aansluitend voor de voeding en knuffel even lekker met elkaar. Als het kindje iets ouder is kan het daarna even lekker spelen in de box.

Tekenen van vermoeidheid

Merk je dat de baby moe wordt? Leg het dan meteen in zijn of haar bedje. Dit zijn enkele tekenen van vermoeidheid:

  • In de ogen wrijven
  • Jengelen.
  • Gapen
  • Wegkijken
  • Drukker en onrustiger worden.

Altijd in het eigen bedje

Hoe kleiner de baby, hoe sneller moe. Zo is een pasgeborene van 0 tot 2 weken na ongeveer 30 tot 45 minuten toe aan slaap. Bij een baby van 7 tot 12 weken is dit gemiddeld een uurtje. Kleintjes van 3 tot 5 maanden vertonen ongeveer 1.5 tot 2 uur na het wakker worden tekenen van vermoeidheid. Natuurlijk is dit maar een indicatie, en verschilt het vaak per kind. Laat je baby hoe dan ook alleen in zijn of haar eigen bedje in slaap vallen. Daardoor wordt het snel een veilige en vertrouwde plek. Laat de baby altijd op de rug slapen met het hoofdje naar links of rechts. Stop het bovendien goed in tot zijn of haar kinnetje, want dit geeft een veilig en geborgen gevoel.

Reageren