Tot welke leeftijd geef je je baby een fopspeen?

baby speen leeftijd

Baby´s hebben een aangeboren zuigbehoefte. In hun eerste levensjaar drinken ze daarom aan de borst van hun moeder. Een fopspeen vormt het alternatief wanneer er even geen melk aan de borst gedronken kan worden. Een kindje kan natuurlijk niet voor altijd aan een fopspeen blijven zuigen. Tot welke leeftijd geef je een baby eigenlijk een fopspeen? Hierbij een aantal handige tips om er mee te stoppen.

Stoppen met de fopspeen

Baby’s raken snel gewend aan een fopspeen. Al vanaf een maand of vier zijn ze in staat om een speen zelf in hun mondje te stoppen. Dit kun je als ouder bovendien stimuleren. Oefen bijvoorbeeld met het sturen van het handje van jouw baby. Dit is vooral handig tijdens het slapen. De meeste kinderen worden namelijk wakker wanneer de speen uit hun mond valt. Wanneer ze de speen zelf terugstoppen, slapen ze rustig weer verder.

Fopspeen niet meer nodig

Pasgeboren baby’s hebben een ontzettend sterke zuigbehoefte. Een fopspeen is ideaal om in deze behoefte te voorzien. Daarnaast vallen kindjes rustiger in slaap wanneer ze ergens op zuigen. Na enkele maanden neemt de zuigbehoefte af. Zodoende kun je na een maand of zes stoppen met de fopspeen. De baby heeft het niet meer nodig, omdat hij of zij inmiddels een vast slaapritme heeft ontwikkeld. Zorg er voor dat je kindje geen speen meer nodig heeft om naar dromenland te vertrekken.

Wees consequent

Ondanks het advies van zes maanden tot een jaar stoppen de meeste kindjes pas met twee jaar met de speen. Voor sommige ouders is het namelijk een grote uitdaging om hun baby te laten stoppen met de speen. Veel kindjes vragen erom, beginnen te huilen en willen niet meer slapen. Dit terwijl je als ouder je nachtrust hard nodig hebt! Toch is het verstandig om er geleidelijk aan mee te stoppen. Geef de speen bijvoorbeeld alleen nog tijdens het slapen, en op een gegeven moment helemaal niet meer. Wees consequent en koop geen nieuwe speentjes meer. Op een gegeven moment heeft je kindje wel door dat er geen nieuwe spenen meer komen.

Neem samen met je baby afscheid van de fopspeen

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt stoppen met de fopspeen. Kies bijvoorbeeld voor een leuke vervanging, zoals een knuffel. Ook zou je samen met je kindje ‘afscheid’ kunnen nemen van de fopspeen. Gooi het bijvoorbeeld samen in de prullenbak of hang het aan ballon en zwaai het samen uit. Daardoor begrijpt je kind iets beter waardoor de fopspeen er niet meer is. Het helpt zeker om je kind uit te leggen wat er aan de hand is. Vertel bijvoorbeeld dat stoppen met de fopspeen beter is voor de tandjes.

Wacht nooit te lang

Hoe dan ook moet je nooit te lang wachten met het stoppen met de fopspeen. Probeer er dan ook voor de eerste verjaardag afscheid te nemen. Sommige kindjes hebben al na zes maanden geen speen meer. Daarmee voorkom je dat de baby er teveel aan gehecht raakt.

Reageren