Waarom geef je een baby een speen?

waarom baby speen

Een kind en hun speen, vaak zijn ze onafscheidelijk. Als baby’s eenmaal hun speentje gewend zijn, kunnen ze eigenlijk niet meer zonder. Ze hebben hun speentje nodig om in slaap te vallen of als ze verdrietig zijn. Des te groter is de paniek als de speen een keer kwijt is. Om het nog maar niet te hebben over de gevolgen van het veel gebruiken van een speen, zoals scheven tanden en een spraakgebrek. De vraag is dus eigenlijk waarom geef je een baby eigenlijk een speen. Waarom vinden baby’s een speen zo fijn?

Zuigbehoefte van een baby

Pasgeboren baby’s hebben een grote zuigbehoefte. Ze vinden het fijn om ergens op te zuigen, daar worden ze namelijk rustig en ontspannen van. Ze zuigen als ze een fles of borstvoeding krijgen, maar dat gaat natuurlijk niet de hele dag door. Omdat je een pasgeboren baby nog geen speen mag geven, zuigen veel baby’s op de pink van de moeder. Maar dit is natuurlijk voor een moeder niet vol te houden. Om toch aan de zuigbehoefte van de baby te voorzien krijgen veel baby’s een speen. Veel ouders merken dat hun kind veel rustiger is en vooral veel beter slaapt met een speen. Als je baby huilt, wordt het al snel stil met een speen in.

Wel zuigbehoefte en geen speen

Sommige baby’s hebben een grote zuigbehoefte, maar ze willen geen speen. Voor een baby is een speen toch een raar ding. Ze zijn bijvoorbeeld de warm borst van hun moeder gewend en dan krijgen ze opeens zo’n koud plastic ding. Wanneer je toch merkt dat je baby een grote zuigbehoefte heeft en eigenlijk wel een speen nodig heeft, dan kan je bijvoorbeeld eens verschillende spenen uitproberen. Er zijn veel verschillende soorten spenen, met allemaal andere vormen en maten. Je hebt spenen die de vorm van het gehemelte hebben, maar ook spenen die de vorm van een tepel hebben. Het is per baby verschillend welke speen ze fijn vinden.

Stoppen met de speen

De zuigbehoefte van een baby neemt af wanneer ze tussen de zes maanden en een jaar zijn. In die tijd kan je het beste met de speen stoppen of tenminste afbouwen. Wanneer je merkt dat je baby minder behoefte heeft aan zijn speen, haal de speen dan weg. Leer je baby bijvoorbeeld aan dat hij zijn speen alleen nog met het slapen krijgt. Om je baby de rest van de dag niet in de verleiding te brengen zorg dat hij zijn speen niet ziet. Kinderen die altijd met hun speen inlopen, praten slechter dan kinderen zonder speen. Sowieso zijn ze niet te verstaan met een speen in hun mond. En verder is een speen ook niet bevoordelijk voor de stand van de tanden.Top 10 babyflessen

Reageren