Wat zijn de kenmerken van reflux bij baby’s?

kenmerken reflux baby

In het eerste levensjaar hebben baby’s vaak last van reflux. Dit houdt in dat de maaginhoud na het voeden naar boven komt. Het kindje spuugt dit uit. Reflux is een gevolg van het feit dat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij een pasgeborene nog niet altijd goed ontwikkeld is. Daardoor stroomt de maaginhoud de slokdarm in.

Reflux

Ouders hoeven zich geen zorgen te maken wanneer hun baby last heeft van reflux. Het is namelijk een klacht die veel voorkomt in het eerste levensjaar. De sluitspier is vaak nog onderontwikkeld en/of verslapt regelmatig. Daardoor moeten baby’s na het voeden vaak spugen. In enkele maanden ontwikkelt de sluitspier zich volledig. Daardoor verdwijnt het spugen in de loop van het jaar vanzelf.

Twee soorten reflux

De meeste baby’s hebben last van gewone reflux, maar er is ook een variant die ‘verborgen reflux’ heet. Dit houdt in dat de maaginhoud wel omhoog komt, maar dat de baby het niet uitspuugt. Het komt bijvoorbeeld tot in de keel, maar zakt dan weer naar beneden. In feite is het bijna een soort ‘herkauwen’ van de voeding. Als ouder is het belangrijk om zo rustig mogelijk met je kindje om te gaan na het voeden. Beweeg dan ook niet teveel, en laat de baby even rustig bijkomen.

Oorzaken van reflux klachten

Soms ontstaat reflux ook omdat het kindje plat ligt. Het is een van de bekend oorzaken van deze klachten. Daarnaast kan reflux ook door minder bekende oorzaken ontstaan. Zo blijken sommige baby’s een vernauwing in de slokdarm te hebben. Ga even naar de huisarts wanneer je vermoedt dat er meer aan de hand is met je kindje. De arts zal de baby lichamelijk onderzoeken. Als het goed is wordt er daarna een diagnose gesteld. Is dat niet het geval, dan volgt er verder onderzoek.

Verstopping

Een andere oorzaak van reflux is een verstopping. Daarbij kan het zo zijn dat de darm op de darm drukt in de maag. Daardoor stroomt de maaginhoud sneller omhoog de slokdarm in. Ook dit kan voor vervelende klachten en veel ongemak zorgen. Na de diagnose wordt het doorgaans echter snel verholpen, bijvoorbeeld met medicijnen die het transport van voeding door de maag en slokdarm versnellen. Een andere optie is het gebruik van medicijnen die het maagzuur in de maag minder zuur maken.

Manieren van onderzoek

Wanneer vervolgonderzoek voor je baby in het ziekenhuis nodig is kan dit op twee manieren. Een eerste optie is röntgenonderzoek, oftewel een ‘slikfoto’. Daarbij brengt de arts de zogeheten ‘contrastpap’ in de slokdarm. Soms kan de baby deze pap ook opdrinken. Dit middel zorgt ervoor dat de slokdarm zichtbaar wordt op een röntgenfoto. Daardoor is het gemakkelijker om afwijkingen van de slokdarm en maag aan te tonen. Sommige baby’s worden onderzocht door middel van een slangetje die via de neus in de slokdarm wordt aangebracht. Aan het uiterste puntje van dit slangetje is een klein meetinstrument aangebracht. Bij deze vorm van onderzoek, die de ’24 uurs pH-meting’ wordt genoemd, meet het apparaatje de zuurgraad in de slokdarm boven de sluitspier en de maag.

Reageren