Welke fles past het beste bij jouw baby?

beste babyflesje

Gemiddeld drinkt een kind tot zijn derde verjaardag maar liefst 3520 flesjes. Indrukwekkend, maar niet zo gek als je nagaat hoeveel baby’s drinken. Zo heeft een baby in de eerste dagen na zijn of haar geboorte ongeveer 10 tot 12 keer per dag melk nodig, en in de weken daarna 7 tot 8 keer. Dit zijn natuurlijk maar kleine beetjes. Een goede fles zorgt ervoor dat het kindje genoeg voeding binnenkrijgt. Bij deze een aantal tips voor het kiezen van de beste fles voor jouw baby.

Flessen in allerlei soorten en maten

Het aanbod aan flesjes is tegenwoordig zeer groot. Je hebt ze in werkelijk alle soorten en maten: van klein tot groot en van breed tot smal. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als ouder kun je het beste wat vooronderzoek doen. Zo blijkt een glazen fles meer geschikt voor pasgeboren baby’s, terwijl plastic flessen praktischer zijn bij iets oudere kinderen. Glas kun je namelijk veel beter steriliseren. Het is verstandig om producten zoals flessen en spenen  regelmatig grondig schoon te maken. Bij pasgeboren baby’s moet je dit zelfs iedere dag doen. De gezondheid van je kindje staat immers altijd voorop. 

Het voordeel van een plastic fles

Aan de andere kant is plastic licht en onbreekbaar. Dit is erg handig is wanneer je baby het flesje zelf kan vasthouden. Baby’s en kinderen laten hun fles vaak vallen. In een dergelijke situatie lopen ze met producten van glas meer risico op verwondingen, en dat wil je als ouder natuurlijk voorkomen. Aan de andere kant heeft plastic de neiging om snel te verkleuren wanneer je het steriliseert. Bij glas is daar totaal geen sprake van. 

Anti-reflux fles als oplossing voor klachten


Naast glazen en plastic flessen zijn er ook nog zogeheten ‘anti-reflux flessen’. Veel baby’s hebben namelijk last van reflux. Dit betekent dat ze hun voeding weer uitspugen, wat erg vervelend en pijnlijk is. In sommige gevallen lost de anti-reflux fles dit probleem op. Het heeft namelijk een gebogen model dat voorkomt dat de baby teveel lucht binnenkrijgt. Daardoor neemt de kans op reflux sterk af. Bovendien  kunnen ouders de S-vormige fles gemakkelijk vasthouden. Een aanrader is bijvoorbeeld de Difrax fles, die verkrijgbaar is in Nederland. Het nadeel van deze bijzondere fles is dat het nooit wetenschappelijk is bewezen dat het reflux daadwerkelijk voorkomt.  Desondanks is het de moeite van het proberen waard.

Let op de vorm en maat  


Naast het soort fles dien je als ouders ook te kijken naar de vorm en maat van het product. Voor pasgeboren baby’s zijn kleine modellen voor 125 milliliter prima. Voor iets oudere baby’s is grotere fles van 260 tot 330 milliliter aan te raden. Ronde flessen worden het meest gebruikt. Ze zijn namelijk eenvoudig schoon te maken en vast te houden. Ook de driehoekige fles staat bekend om zijn stabiliteit. Het voordeel van een brede fles is de grote opening. Daardoor kun je er eenvoudig poeder of moedermelk indoen. 

Reageren